81 ilde Gençlik, Siyaset ve Sivil Toplum Eğitim Projesi
|
81 ilde Gençlik, Siyaset ve Sivil Toplum Eğitim Projesi
81 İlde Gençlik, Siyaset ve Sivil Toplum projesi; insan kişiliğinin temel hak ve hürriyetler içinde serbestçe geliştirilmesini, istikrarlı bir demokrasinin ve bunun dayandığı kurumların gelişip kökleşmesini, demokratik değerlerin benimsetilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktır.
Bu amaç doğrultusunda geliştirilen projede, hedef kitlenin tanımı genel olarak, aktif, genel anlamda siyasete ve sivil toplum faaliyetlerine katılmaya niyetli ya da yeni katılmış gençler ve gençleri katılımcılık konusunda teşvik edebilecek kişiler olarak belirlenmiştir.
Sivil toplum kuruluşlarının da siyasi partiler gibi ülke siyasetine yön veren kurumlar olması nedeniyle gençlerin katılımını artırarak demokratik hayatta daha aktif bir genç kitle olmasını amaçlayan projenin hedef kitlesi belirlenirken gençlerin yanı sıra gençlere yol gösterebilecek katılımcıların da olması gereği göz önünde bulundurulmuştur. Siyasi parti gençlik ve kadın kolları, öğrenci konseyleri, aktif öğrenci kulüpleri, gençliğe yönelik faaliyetleri olan sivil toplum örgütleri temsilcileri ile illerdeki kanaat önderleri, okul aile birlikleri ve yerel medya mensuplarının hedef kitle içine dahil edilmiştir. Böylece karşılıklı etkileşim düzeyi yüksek tutularak katılımcıların birbirlerinin deneyimlerinden de faydalanmasının sağlanmıştır.
81 ilde bir araya gelen gençler, yerel düzeyde gençliğin sorunları, ihtiyaçları ve gereksinimlerini şekillendirmişlerdir. Bu projenin en önemli özelliği, eğitim seminerleri yaygın eğitim metodu ile gerçekleştirilmektedir. Deneyimlerden öğrenme metotlarının kullanıldığı eğitimde farklı bilgi, yetenek ve kapasiteler yaygın eğitim metotlarıyla katılımcılar arasında paylaşılmaktadır. Uygulamaya dayalı simülasyonlar, çalışma grupları ve analiz çalışması katılımcılar arasında uzlaşı kültürünü geliştirmektedir. Farklı gruplardan gelen katılımcıların bir arada yereldeki sorunları tartışmaları, uzlaşmaya ve ortak çözümler üretmeye çalışmaları eğitimlerde yerele özel gençlik politikaları oluşturulmasına dair gençlerin attığı adımlardır.
Türk Demokrasi Vakfı olarak, sorunlarımızın kavgayla, çatışmayla değil, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde çözülebileceğine inanıyoruz. Tek taraflı bir çözüm değil içinde birçok farklı söylemi ve görüşü barındıran çözümlerin ülke gençliği tarafından gündeme getirebileceğini destekliyoruz. “81 ilde Gençlik, Siyaset ve Sivil Toplum” projesinin bu anlamda Türk Gençliğinin ihtiyaç duyduğu ortamı yaratmada katkıda bulunacağını umuyoruz.
1. 81 İLDE SİYASET SİVİL TOPLUM VE GENÇLİK
1.1. PROJE AMAÇ VE HEDEFLERİ
- İnsan kişiliğinin temel hak ve hürriyetler içinde serbestçe geliştirilmesi,
- İstikrarlı bir demokrasinin sağlanmasına katkıda bulunulması,
- Farklı siyasi görüşlerden ve sivil toplum kuruluşlarından gençler arasında uzlaşı, dayanışma ve iş birliği bilinci oluşturma,
- Demokratik değerlerin benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması,
- Gençlerin bakış açısıyla vatandaş, sivil-siyasal katılım, sivil toplum, siyaset, ve demokrasi kavramlarının irdelenmesi,
- Yerelde gençliğin sorunlarının tartışılması,
- Yerel gençlik sorunlarına yönelik ihtiyaç analizlerinin yapılması,
- Yerel düzeyde gençlik politikasının oluşturulması,
- Politika oluşturulurken fikir tartışmalarının sağlanması ve ortak çözümlere ulaşılması,
- 81 ildeki katılımcılardan bir Gençlik Demokrasi Platformu’nun oluşturulması,
- Gençlik Demokrasi Platformu’nun Model Parlamento’yu oluşturması ve bu parlamentodan çıkacak olan Gençlik Politikaları Taslağı’nın diğer kurum ve kuruluşlarla paylaşılmasıdır.
1.2.HEDEF KİTLESİ
Katılımcılar eğitime bireysel veya kurumsal katılabilmektedirler. Bireysel katılımlarda katılımcıların motivasyonu ön planda tutulmaktadır ve siyaset veya sivil toplum kuruluşlarında yer almamasına rağmen kendini geliştirmek isteyen gençlere açıktır.
Kurumsal katılımlarda çeşitliliğe önem verilmektedir ve siyasi parti gençlik ve kadın kolları, öğrenci konseyleri, aktif öğrenci kulüpleri, gençliğe yönelik faaliyetleri olan sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yerel yönetimlerde gençliğe yönelik çalışma gösteren birimler, okul aile birlikleri, gençlik meclisi üyeleri ve yerel medya mensuplarının gençlik temsilcileri eğitime katılabilmektedir.
Katılımcı kitlesinde herhangi bir yaş aralığı aranmamakla beraber 16-35 yaş arası genç ve gençlik alanında çalışan yetişkinlere öncelik verilmektedir.
Katılımcı olmak için herhangi bir eğitim düzeyi aranmamaktadır. Hedef kitlede cinsiyet dengesine önem verilmektedir.
1.3.HEDEFLENEN ÇIKTILAR
- Projenin uygulandığı illerde eğitimler sonrası oluşan aktif ve duyarlı gençlik grupları
- Türkiye’de yerel gençlik sorunlarına dair gençlerin hazırladığı bir analiz oluşturulacaktır
- Her ilde gençlere eğitim konularını da içeren Katılımcı Elkitabı dağıtılmaktadır
- Her ilde 4 günlük eğitim sonrası geçlik sorunlarının çözümünü gösteren Yerel Gençlik Yol Haritaları
- Kasım 2008 tarihinde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Ulusal Ajans’ında desteğiyle tüm illerden gençlerin katılacağı “Ara Değerlendirme Toplantısı”
- İllerde uygulanan eğitimler sonrası yayınlanacak olan Eğitim Tanıtım ve Uygulama Kitapçığı
- Web sayfası www.katilimcigenclik.com
İlgili Doküman için tıklayınız...
İlgili Web Sitesi için tıklayınız...